Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Η τρίπλα των ονείρων ,ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΓΓΑΣ

  Αγαπητά μου παιδιά, όπως θα έλεγε και ο Λουκιανός Κηλαηδόνης (ένας ''παλιός''-για σας- τραγουδοποιός): ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΜΑΤΣ.

    Ήταν κάποτε, μας λέει ο κύριος Μίγγας, ένας ποδοσφαιριστής του Οδυσσέα Κορδελιού  , ο Μίμης Αρούκατος. (''Αρούκατος'' σημαίνει αδέξιος. Με τέτοιο όνομα πώς θέλει να πετύχει την τέλεια τρίπλα;). Αυτός είναι ο ήρωας του αφηγήματός μας, ο επονομαζόμενος " αέρινος''. Ξόδεψε όλη την καριέρα του προσπαθώντας να πετύχει την ''αέρινη'' τρίπλα, την τρίπλα των ονείρων του. Δεν τα κατάφερε όμως ποτέ. Έτσι έληξε άδοξα η καριέρα του. Στην υπόλοιπη ζωή του εξηγούσε στους φίλους στα καφενεία με λόγια ό τι δεν κατάφερε να κάνει στην πράξη. 
  Ώσπου μια μέρα σε ένα καφενείο, βλέποντας τον αγώνα Μεξικό- Κορέα, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, ήρθε η δικαίωση. Ο Μπλάνκο, ο μεξικανός ποδοσφαιριστής έκανε πραγματικότητα την ''αέρινη τρίπλα''!!! Ο Μίμης Αρούκατος γεύτηκε μέσα από τον μεξικανό ποδοσφαιριστή την επιτυχία και ένιωσε δικαιωμένος. Σηκώθηκε μάλιστα και έκανε το ''γύρο του θριάμβου''!!! Οι θαμώνες αντέδρασαν ανάλογα με τα βιώματά τους. Όσοι τον ήξεραν χειροκροτούαν, οι νεώτεροι αδιαφορούσαν, απορούσαν και χλεύαζαν. κι ο αφηγητής μας, που μας αναφέρει πως ο ήρωάς μας έχει πια πεθάνει, ξέρει οτι μάλλον γι' αυτό πέθανε ο Αρούκατος. περίμενε μέχρι να δικαιωθεί για την ''τρίπλα των ονείρων του''! 

         Αυτή, λοιπόν, είναι η μαγική τρίπλα:


Ας δούμε τώρα ποιος είναι ο συγγραφέας της ''Τρίπλας των ονείρων":

Δημήτρης Μίγγας

   Ο Δημήτρης Μίγγας γεννήθηκε το 1951. Κατάγεται από τη Μεσσηνία. Είναι πτυχιούχος της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση και ζει στη Θεσσαλονίκη. 
  Ξεκίνησε το 1995 με την ποιητική συλλογή Αγκαλιάζεις τον άνθρωπο αν αγγίξεις τη θάλασσα από τις εκδόσεις Εντευκτηρίου. Το 1999 εκδόθηκε η συλλογή διηγημάτων του με τίτλο Των κεκοιμημένων από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ. Για το βιβλίο αυτό τιμήθηκε το 2000 με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου πεζογράφου του περιοδικού Διαβάζω. Το 2001 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ το μυθιστόρημά του Σπάνια χιονίζει στα νησιά και τον Νοέμβριο του 2003 από τις εκδόσεις METAIXMIO η συλλογή διηγημάτων με τίτλο Της Σαλονίκης μοναχά…. Το 2005 κυκλοφόρησε πάλι από τις εκδόσεις METAIXMIO το μυθιστόρημά του Στα ψέματα παίζαμε! Το μυθιστόρημα Σπάνια χιονίζει στα νησιά μεταφράστηκε στα ιταλικά και κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 2004 από τις εκδόσεις Crocetti Editore με τίτλο Sulle isole non nevica mai, ενώ το μυθιστόρημα Στα ψέματα παίζαμε!κυκλοφόρησε το 2006 στα σέρβικα από τις εκδόσεις Geopoetika με τίτλοSamo smo se igrali! και τον Αύγουστο του 2007 το ισπανικό INSTITUT DEL CINEMA CATALÀ, S.A. απέκτησε το δικαίωμα να το διασκευάσει σε σενάριο. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και κινέζικα.

ΒΙΒΛΙΑ

ΤΗΣ ΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΟΝΑΧΑ..                   


Το διήγημά μας ανήκει στη συλλογή διηγημάτων " Της Σαλονίκης μοναχά...". 


Για τη συλλογή αυτή έργαψε ο Τύπος: 

1.         Στο διήγημα επιστρέφει με το τρίτο πεζογραφικό του βιβλίο (εκδόσεις «Μεταίχμιο») ο Δημήτρης Μίγγας –και πράττει, θα έλεγα, σοφά, μια κι είναι προφανές πως σ’ αυτή τη φόρμα και πιο άνετα αναπνέει και αποτελεσματικότερα ξέρει να κινείται. […] O Μίγγας κατορθώνει να δώσει πνοή στα περισσότερα (το σύνολο έντεκα) από τα κείμενα που φιλοξενούνται στο βιβλίο, σκιαγραφώντας με πυκνές γραμμές τα πρόσωπά του και εξασφαλίζοντας τις ενδεδειγμένες ισορροπίες για τη δράση του. Κεντρικό του θέμα, το οποίο επανέρχεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από κομμάτι σε κομμάτι, το μαγικό τοπίο της Θεσσαλονίκης, όπως αποτυπώνεται στον δύσβατο και συνάμα δραματικά αθόρυβο βίο των ηρώων του.
Αγαπημένες ανθρώπινες μορφές, οι οποίες βγαίνουν ξαφνικά στο προσκήνιο από τον άλλο κόσμο, για να κατακλύσουν με την παρουσία τους, σαν να ήταν ζωντανές, τα αισθήματα, απρόσμενες διαφυγές από μια γκρίζα και άχαρη πραγματικότητα, που επαναλαμβάνεται με μονότονους ρυθμούς, μοναχικές διαδρομές στο νυχτερινό περιβάλλον της πόλης, που αυξάνει την απελπισία ή την απόγνωση, καθώς και μεγάλοι, αδικαίωτοι έρωτες που δεν έχουν τόπο να εκτονώσουν το πάθος τους: νά μερικά από τα βασικά μοτίβα του Μίγγα στα καινούρια διηγήματά του, τα οποία συχνά σπάνε το φανερό ρεαλιστικό τους πλαίσιο, για να δημιουργήσουν μια καθαρώς υπερβατική και ποιητική (δίχως, ευτυχώς, ποιητικισμούς) ατμόσφαιρα [...].
2.     Παντελής Μπουκάλας Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 16/12/2003

  • Επίσης μια ταινία που ο ήρωάς της θυμίζει πολύ τον Μίμη Αρούκατο, είναι  "Η φανέλα με το νούμερο 9" του Παντελή Βούλγαρη με τον Στράτο Τζώρτζογλου στο ρόλο του αποτυχημένου ποδοσφαιριστή. Η ταινία βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Μένη Κουμανταρέα. Εδώ ο νέος και ταλαντούχος ποδοσφαιριστής Μπιλ Σερέτης μετά από λάθος επιλογές και ένα σοβαρό κάταγμα τελειώνει άδοξα την καριέρα του και ώριμος πια θυμάται τις δόξες του παρελθόντος.

 Δείτε κάποια αποσπάσματα από την ταινία:


Ακόμη μπορείτε να δείτε εδώ τις καλύτερες τρίπλες όλων των εποχών.



Ας μην ξεχνάμε όμως και τις σημειώσεις μας! Θα τις βρείτε εδώ:  ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ  

Τέλος, ας κάνετε κι εσείς καμιά ασκησούλα!! Δεν πρέπει; 

1. Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε βιντεάκια και να διαβάσετε ποιήματα αφιερωμένα στο ποδόσφαιρο που αγαπήσαμε.

2. Κάποιοι από σας ας αναλάβουν να γράψουν ένα ποίημα για το ποδόσφαιρο.
3. Άλλοι ας προσπαθήσουν να περιγράψουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα χρησιμοποιώντας την αθλητική ορολογία που υπάρχει στο κείμενο.  Μπορείτε να συμβουλευτείτε μια αθλητική ιστοσελίδα, εδώ. 
4. Εσείς που παίζετε στην ομάδα της περιοχής, ας μας φέρετε στοιχεία γι' αυτή!
5. Ή ακόμη να μας περιγράψετε πως νιώθετε όταν παίζετε μπάλα!!!
6. Όσο για μας τους άσχετους με το άθλημα, ας αρκεστούμε στο να θαυμάσουμε τη δουλειά των άλλων... Πλάκα κάνω! Εμείς θα ασχοληθούμε με το φλέγoν ζήτημα της βίας στα γήπεδα. Θα γράψουμε ένα μικρό άρθρο όπου θα σχολιάζουμε τις εκδηλώσεις βίας, τις αιτίες της και τις συνέπειές της. 

Αυτά τα λίγα( ;;;;!!!!) Καλά ντε,  μη φωνάζετε, δεν είναι για αύριο. Πάρτε το χρόνο σας!



14 σχόλια:

  1. ΑΑΑΑΑΑΑ κυρία!! Πολλά μαζεμένα είναι. Πότε θα προλάβουμε και αυτά για το ποδόσφαιρο και αυτά για το δελτίο ειδήσεων ή αυτά που είναι για τον τόπο μας με τον τουριστικό οδηγό;;;;;;; Ξέρω-ξέρουμε ότι είναι ωραία όλα αυτά και θέλουμε να τα κάνουμε αφού πρόκειται για ενδιαφέροντα θέματα όμως....
    Μήπως θα ήταν καλύτερο να ορίσουμε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο για το καθένα και μήπως να βάζατε και συγκεκριμένες ομάδες;;;; Θα ήταν προτιμότερο.
    Κατερίνα Π.!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερινιώ μου μην ανησυχείς. Εχεις δίκιο να σου φαίνονται πολλά, γιατί τα βλέπεις μαζεμένα. Όμως, όπως είπα και στην τάξη... Η εργασία στη γλώσσα θα παραδοθεί ως το τέλος του μήνα. Άφησα σε σας την πρωτοβουλία να συμπεριλάβετε στις αρχικές ομάδες τα υπόλοιπα παιδιά γιατί δεν ήθελα να φανώ πιεστική. Αφού ομως δεν λειτουργεί έτσι το πράγμα, αύριο κιόλας θα αναλάβω δράση!!! Οι εργασίες για το συγκεκριμένο κείμενο μπορούν να ξεκινήσουν μετά την ολοκλήρωση του τουριστικού οδηγού κι εκεί -να είσαι σίγουρη- θα αναθέσω στον καθένα ό τι του ταιριάζει με βάση τα ενδιαφέροντά του. Η περισσότερη δουλειά θα γίνει στο σχολείο και, για κάποιους, στο γήπεδο!!!

      Διαγραφή
  2. κατερινα καλα λες...ειναι ενδιαφεροντα ολα αλλα ειναι σχετικα πολλα!! Ελενη Ξ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου, μπορεί να φαίνονται πολλά, αλλά αν τα μοιράσουμε σωστά, θα δείτε πως δεν είναι! Όπως είπα και στην Κατερίνα, θα τα λύσουμε όλα στο μάθημα!!

      Διαγραφή
  3. Ναι! Ευχαριστώ Ελένη. Πρέπει να τα κατανέμουμε σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και να ορίσουμε ομάδες ίσες που να μπορούν να συνεργαστούν καλά τα άτομα μεταξύ τους. Επιπλέον δεν έχουμε και πολλές ελεύθερες ώρες και κανένας δεν θα δεχτεί να χάσει κενό ή ώρα εκδρομής για να κάνει εργασίες!
    Κυρία εσείς τι λέτε; Συμφωνείτε μαζί μας;;;
    Κατερίνα Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως σου έγραψα και πιο πριν, μην ανησυχείς! Ούτε κενό θα χάσετε, ούτε τον λιγοστό και πολύτιμο ελεύθερο χρόνο σας!!! Θα λυθούν όλα στην τάξη. Άλλωστε οι εργασίες είναι ομαδικές και πράγματι, έχεις δίκιο, η δουλειά πρέπει να μοιράζεται ισότιμα! Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις σας και θα τα συζητήσουμε όλα στο μάθημα.

      Διαγραφή
  4. κύρια τις τρίπλες για μένα και τον Νάσο τις βάλατε να φανταστώ!!!!!!! Γρηγόρης Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, για εσάς τις έβαλα και για όσους παίζουν μπάλα!!! Για να παίρνετε μαθήματα!!! Κι όπως καταλάβατε εσείς θα περιγράψετε και τον αγώνα και θα γράψετε πως νιώθει ένας παίκτης.

      Διαγραφή
  5. Κυρία, τώρα όσον αναφορά τις ειδήσεις πειράζει αν δεν κάνω μόνο τον καιρό και κάνω και κάποια άλλα;; π.χ Lifestyle /περιβαλλοντικά;;;; Γιατί δεν ξέρω πιο από όλα μου αρέσει καλύτερα!! Δεν θα πάρετε την δουλειά μου για αυτά εκτός και αν θέλετε να την δείτε; Συμφωνείτε;;;
    Κατερίνα Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οκ, Κατερινιώ! Ο τι σου αρέσει κάνε!! Και δεν θα πάρω τίποτε που εσσύ δεν το θες! Όσα περισσότερα έχουμε τόσο καλύτερα για το δελτίο μας!!!

      Διαγραφή
  6. κυρια εγω μπορω να κανω κατι αλλο και οχι την ανεργεια?? Ελενη Ξ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και βέβαια μπορείς. διάλεξε ό τι σε ενδιαφέρει και φτιάξε αυτό!! Δε φαντάζομαι να μη βρούμε κανέναν για την ανεργία, γιατί στο τέλος θα την κάνω εγώ!! (;)

      Διαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κυρία έκανα για το lifestyle, για την ληστεία και για τον καιρό..Άυριο θα σας τα φέρω και κρατήστε όποιο σας αρέσει! Ελένη Ξ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή